вівторок, 21 березня 2017 р.

Година поезії "Страшні слова, коли вони мовчать"

                                                       Поезія- це завжди неповторність,
                                                       якийсь безсмертний дотик до душі...
                                                                        Ліна Костенко. 


     21 березня- Всесвітній день поезії,  який з 2004 року відзначають у нас, в Україні. Вперше свято відзначили 2000 року у Франції,  в Парижі. Поезія,  як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші запити людини. Годину поезії присвячену Всесвітньому дню поезії, зокрема творчості Ліни Костенко підготували бібліотекарі шкільної та дитячої бібліотеки для учнів 9-11 кл.
    Своє життєве призначення і свій шлях-поезію, поетеса обрала свідомо і жодного разу не пошкодувала про такий вибір, хоч іноді було дуже важко. Про ношу, яку взяла на свої жіночі плечі Ліна Костенко розмірковує у своєму вірші « Доля», який виконали учні 10 кл. Климчук Яна та Степарук Світлана.

  
 Жертовне і високе служіння народові звучало у вірші « Життя іде і все без коректур» у виконанні Шевчук Ангеліни уч. 10 кл. Пекучо і болісно звучить у поезії Ліни Костенко біблійна тема, яка розкриває ідеї Святого Письма, біблійні сюжети, зокрема про Ісуса Христа. Вірш  « Ісус Христос розпятий був не раз» читав Мацюх Ігор уч. 10 кл.


    Палітра кохання передана словами високошляхетного серця Ліни Костенко грає усіма барвами весняної веселки у поезії « Світлий сонет», що звучала у виконанні учениці 9 класу Ганіч Ірини. Золоту сторінку творчості Ліни Костенко становить її духовний, етичний діалог з матінкою-природою. Особливо виражено це у поезіях « Цей ліс живий у нього добрі очі» ( Телко Сніжана уч. 9 кл.), « Вечірнє сонце дякую за день» ( Бебко Софія уч.9 кл.),  « Шипшина ваижко віддає плоди» ( Канарський Денис уч. 10 кл.). А коли буде важко,- коли самотність огорне душу згадайте вірш «Пісенька з варіаціям» - звучав у виконанні Бубало  Анастасії уч. 10 кл.

   
 Ці та інші вірші майстерно від душі читали діти. А на закінчення прослухали запис вірша « Крила» у виконанні Богдана Ступки та пісні « Вечірнє сонце дякую за день» та « Моя любове! Я перед тобою» у виконанні Ольги Богомолець на слова Ліни Костенко.
    Питання про призначення Поета, Поезії, про слово у духовному житті суспільства було особливо актуальним власне для українських митців, які розуміли, що в умовах бездержавності слово було чи не єдиним оберегом нації. Справжні люди чують поетичну красу крізь сторіччя- така вже особлива ця країна Поезія, до якої ми завітали на хвилинку в гості.












    

Немає коментарів:

Дописати коментар