середу, 11 березня 2015 р.

Шевченко – це Україна


       Щороку відзначають українці річницю від дня народження великого сина України, геніального поета і художника Тараса Шевченка. Ми називаємо його ще апостолом правди і свободи, нескореним борцем за волю України.
Поет повязав свою долю з долею України, яка постала перед ним поневоленою, сплюндрованою завойовниками з усіх сторін. Він виступив зі своїм полум’яним словом на її захист, закликав до боротьби, залишив своїм «живим і ненародженим землякам» важливі дороговкази.
     «Возвеличу отих рабів німих! Я на сторожі коло них поставлю слово», - писав він. І це слово, сповнене болю за рідну Матір – Україну, за її долю, сповнене синівською любов’ю аж до пожертви, стало на той час і на всі часи надійним щитом нашого народу перед загарбниками нашої землі, які, як колись, так і тепер, в нових історичних умовах, з допомогою нових технічних засобів, зокрема інформаційних, збройних, намагаються зупинити процес національного самоусвідомлення  нашого народу, нав’язати йому й надалі промосковський орієнтир.
      Велика заслуга Тараса Шевченка, що він своїм геніальним талантом збудив віру й скріпив надію в українськім народі.
Під час Шевченківських днів читачі бібліотеки для дітей взяли участь у літературній вікторині «Вічне й живе слово Кобзаря». Найактивнішими учасниками стали  учні 6 класу: Колядко Ірина, Сізьоміна Маргарита, Булакевич Аня, Демчук Дарина.
       Бібліотекар Алла Бубало розповіла читачам про найменшу книгу у світі, якою є «Кобзар» Тараса Шевченка виготовлена відомим українським майстром мікромініатюр – Миколою Сядристим, також діти читали улюблену поезію Т.Шевченка, прослухали пісні на слова Т. Шевченка «Думи мої думи..», «По діброві», «Така її доля».
      Слова Кобзаря надихали, надихають і будуть надихати нас на боротьбу. Хто знає, можливо, не було б Шевченка, не було б Майдану. Адже саме його слова « Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас  слава і воля святая!»  - витали в повітрі під звуки снайперських куль, шум водометів та лемент коктейлів Молотова.
      Низький уклін, тобі, і щира подяка від усіх поколінь. Ми тебе не забудем, Тарасе!
                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар